Argentinië sluit grens na ransomware aanval, hackers eisen $4 miljoen aan Bitcoin

Bron: Bitcoinmagazine

Onlangs werd het immigratiebureau van Argentinië, bekend als de Dirección Nacional de Migraciones (DNM), getroffen door een ransomware aanval. Als gevolg hiervan gingen de grenzen tijdelijk op slot. De hackers eisen een bedrag van $4 miljoen in Bitcoin (BTC). De Argentijnse immigratiedienst weigerde echter dit losgeld te betalen.

Ransomware in Argentinië

Bleeping Computer maakte gisteren melding van de aanval die op 27 augustus werd ontdekt. Verschillende controleposten vroegen bijna allemaal tegelijkertijd om technische ondersteuning aan het Directorate of Technology and Communications.

Omdat dit opvallend en opmerkelijk was, ging men op onderzoek uit. En wat bleek? Ze waren slachtoffer geworden van de malware met de naam Netwalker. Dit is een virus dat met een aantal slimme trucjes documenten versleutelt met de Advanced Encryption Standard (AES). Dit type malware is in september vorig jaar voor het eerst gedocumenteerd.

Vorige maand berichtten we ook al over deze hackersgroep. Destijds hadden ze het gemunt op een reeks Amerikaanse universiteiten.

De University of California in San Francisco betaalde na een week onderhandelen $1,14 miljoen aan de hackers. De Universiteit van Utah legde bijna een half miljoen dollar aan Bitcoin neer.

De hackers kregen dus toegang tot de database van de officiële immigratiedienst van Argentinië. Ze versleutelden de gegevens hierop en daarom moest de overheidsdienst al hun server uitschakelen. Zo konden ze voorkomen dat de ransomware zich naar andere computernetwerken verspreidde.

Bitcoin als losgeld

Als gevolg van deze offline tijd, werden de grensovergangen voor ongeveer vier uur stil gelegd. De National Directorate of Migration schrijft hierover in een rapport het volgende:

“Het Comprehensive Migration Capture System (SICaM) dat actief is op internationale grensovergangen is getroffen, wat vertragingen veroorzaakte bij het binnenkomen en verlaten van het nationale grondgebied.”

In de eerste notificatie van de ransomware vroegen de hackers $2 miljoen aan losgeld. Bij deze betaling zouden ze de die bestanden weer decrypten. Ze verdubbelden dit bedrag enkele dagen later naar $4 miljoen, wat neer komt op ongeveer 355 Bitcoin. Onderhandelingen tussen de hackers en de DNM zijn vooralsnog niet succesvol.