Nijmeegse automaterialenzaak gehackt: ‘Alles is verloren gegaan’

bron: Automotive

Excluparts in Nijmegen werd via diverse ‘poorten’ aangevallen waarbij achter elkaar grote hoeveelheden wachtwoorden werden uitgeprobeerd.

Derry Balvers van Excluparts zette eind februari de computer van zijn bedrijf aan, zoals elke dag. Er verscheen een scherm met doodshoofdjes en bitcoin-tekens. Het ging om ransomware – het gijzelen van data. “Wij zijn daar op geen enkele manier in meegegaan, hebben zelfs niet gevraagd wat het losgeld is”, vertelt Balvers, die zelf contact opnam met Automotive. Waarschijnlijk zijn alle gegevens van zijn bedrijf – de klantenbestanden, facturen, het hele artikelbestand – verloren gegaan. “We hadden wel back up bestanden maar ook die zijn aangetast.”

Balvers brengt het nu in de publiciteit. “Ik hoop dat andere ondernemers dit kunnen voorkomen. Ik wil niet eens weten wat het mij allemaal gekost heeft. Maar de eerste twee weken hebben we alles met handgeschreven bonnen moeten doen. Dat zegt al genoeg.”

Gijzeling van data

Ook Autobedrijf Schoolderman in Zutphen was vorige maand slechtoffer van cybercrime. Daar werd alle data ‘gegijzeld’ door hackers die 6.000 euro wilden om de bestanden weer te ontsleutelen. Het bedrijf ging daar niet op in en kan helemaal opnieuw beginnen, bericht Tubantia. Klant- en voorraadgegevens, het overzicht van openstaande facturen: alles wat digitaal was vastgelegd is verloren gegaan.
“Bijzonder dat er in korte tijd twee automotive bedrijven in de openbaarheid treden en vertellen dat ze slachtoffer zijn geworden van cybercrime”, vertelt beveiligingsexpert Brenno de Winter, die het geval van het Nijmeegse bedrijf niet kent. “Bedrijven willen het nog wel eens onder de pet houden, maar zo verdwijnt het probleem niet.”

Oorzaak achterhalen

Wat moet een bedrijf doen als het te maken krijgt met een cyberaanval? “Laat altijd door een onafhankelijk bedrijf uitzoeken wat de oorzaak was”, stelt De Winter. “Je wilt toch voorkomen dat het nog een keer gebeurt. En soms zijn de gegevens toch nog te achterhalen.”