VDL krabbelt op na cybergijzeling; komende dagen wordt systeem opgestart

Bron: AD

Het afgelopen weekeinde is binnen de muren van VDL koortsachtig gewerkt aan een oplossing na de brutale digitale aanval op de bedrijvengroep. Criminelen gijzelden het centrale IT-systeem waardoor de onderneming al sinds donderdag grotendeels platligt. Daarbij is ook de cyberpolitie betrokken, een gespecialiseerde politieafdeling.

Vandaag en morgen wil VDL de systemen weer langzaam opstarten zodat de 105 getroffen bedrijven die tot de groep behoren de draad beetje bij beetje weer kunnen oppakken. Dat melden bronnen rond het bedrijf. Een woordvoerder van VDL kon daar zondagavond nog niet inhoudelijk op reageren. Ook wil het familiebedrijf niet bevestigen dat om een digitale gijzeling gaat, een zogenaamde aanval met ransomware waarbij criminelen computersystemen versleutelen.

Geen e-mails

Alle 105 bedrijven die onder VDL vallen, hebben in meer of mindere mate last van de aanval. Zo is het sinds donderdagmorgen voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie. Offline-activiteiten kunnen wel doorgaan.

VDL zei eerder te hopen dat de fabriek van NedCar in Born donderdag weer kan worden opgestart. Vanwege de chiptekorten was er voor maandag, dinsdag en woensdag geen productie gepland bij NedCar.