De Microsoft Cloud en files

Mijn ondernemingsschap zie ik als volgt: Als je het goed doet, blijf je bestaan (wij al ruim 20 jaar) en ga je dus door naar de volgende ronde van leuke ontwikkelingen, uniek proberen te zijn in de markt, je klanten echt helpen en dat wordt op prijs gesteld. Je mag blijven meebewegen met de markt, met je klanten en partners, nieuwe ontwikkelingen doen, top!

Nadat we met VDSS alle files van een File Server real time volledig kunnen monitoren en achteraf het gebruik kunnen rapporteren, bleek dat we dus ook ransomware kunnen detecteren en stoppen, gaaf. Daarna werd er door klanten gevraagd of we, naast de virusscanners die ze al gebruiken, ook VDSS konden leveren op workstations, zodat bij het beheer ervan ook het file gebruik bewaakt kon worden. Was een hele kluif, maar inmiddels zijn we een mooie aanvulling op het workstation beheer (Toch geen bedrijfgegevens in de Mijn Documenten of Desktop? Toch geen wijzigingen in Settings? Honeypots geplaatst!).

Natuurlijk kon het niet uitblijven, de Cloud! Kunnen jullie ook de Cloud files monitoren? Dat kunnen we ook goed gebruiken!

“Wat is dat nu eigenlijk de Cloud”

Ja mijn typische logica…het is toch eigenlijk ook gewoon een file system met bestanden?
Je kunt IT moeilijk maken, maar ik sla het liever plat 🙂

Maar wat als je nou 1200 gebruikers hebt, wat dan? Bij Microsoft heb je een beheerders account en daarmee kun je allemaal leuke, zeg maar gerust fantastische dingen doen. Gebruikers aanmaken en ook groepen bijvoorbeeld, administratieve handelingen doen voor al die gebruikers met 1 druk op de knop, top!

Maar puntje bij paaltje: “Cloud en files”, het is gewoon een stukje file system met bestanden, niks meer en niks minder. Er zijn wat naampjes op de markt, de ene noem je One Drive, de andere SharePoint en weer een andere heet Google Drive. Technisch gezien is het allemaal hetzelfde, file systems met daarop jouw bestanden, dus pas op: Jouw verantwoordelijkheid gezien de GDPR. Ik blijf maar waarschuwen! Elk “naampje” heeft vaak een andere leverancier of een ander doelgebruik van de files. One drive wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor persoonlijke files en dingen die je alleen met personen wilt delen, terwijl SharePoint bedoeld is om met een hele groep/bedrijf files te delen en te bewerken.

Met VDSS via de API toegang krijgen tot de Cloud files en dan op gepaste tijden alle metadata van de files opvragen en vervolgens dit administratief gaan vergelijken met de vorige metingen. Zo zouden we dan o.a. kunnen zien wie welke files heeft gewijzigd of gelezen, welke files er allemaal staan (toch geen bedrijfgegevens op de One Drive? Honeypots plaatsen?) en bijv. welke files er verdwenen zijn (altijd handig).
En bij verdacht gedrag in de Cloud, gelijk de synchronisatie met je lokale backup stopzetten, lijkt ook een handige feature.

Cloud lijkt dus de volgende in de rij binnen VDSS, we gaan nog even door, wordt vervolgd dus!