Duitse superjachtbouwer Lürssen doelwit van cyberaanval

Bron: marineindustrynews.co.uk

De Duitse scheepsbouwer Lürssen, die luxe superjachten en militaire schepen maakt, is naar verluidt het doelwit geweest van een cyberaanval met ransomware.

Het bedrijf, dat in Bremen is gevestigd, werd volgens een lokaal nieuwscentrum tijdens de paasvakantie aangevallen Buten en Binnen. De politie doet onderzoek.

Ransomware is een soort malware die de bestanden van het slachtoffer versleutelt en vervolgens dreigt persoonlijke of gevoelige gegevens te publiceren, tenzij er losgeld wordt betaald.

Lürssen cyberaanval

Spreken tegen een Bloomberg verslaggever via sms, zei bedrijfswoordvoerder Oliver Grün dinsdag (11 april 2023): “In coördinatie met interne en externe experts hebben we onmiddellijk alle nodige beschermende maatregelen genomen en de verantwoordelijke autoriteiten geïnformeerd.”

Buten en Binnen meldt dat de aanval grote delen van de scheepswerfactiviteiten van Lürssen tot stilstand heeft gebracht. De Lürssen Group stelt momenteel ongeveer 1,500 mensen te werk op verschillende locaties.

Lürssen heeft enkele van ’s werelds grootste en duurste superjachten gebouwd, waaronder 146 meter Opera, welke recentelijk maakte zijn eerste reis in Portsmouth, en 156 meter Dilbar – beschouwd als ’s werelds grootste superjacht qua volume.

Dilbar is in verband gebracht met de gesanctioneerde Oezbeekse oligarch Alisher usmanov. Dilbar’s bemanning werden ontslagen na het opleggen van Westerse sancties maakten de betaling van lonen moeilijk, volgens rapporten in 2022.