Cybercriminelen van Vice Society publiceren gestolen data op het darkweb van ROC Mondriaan

Bron: Cybercrimeinfo.nl

De cybercriminelen van ‘Vice Society’ die verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval op ROC Mondriaan, hebben de gegevens die zij hebben gestolen op het darkweb geplaatst. De aanvallers vroegen om losgeld, maar de scholengemeenschap weigerde deze te betalen.

Cyberaanval ROC Mondriaan

Zo’n drie weken geleden slaagden cybercriminelen erin om toegang te krijgen tot de computersystemen van ROC Mondriaan. Docenten en studenten kunnen sindsdien geen gebruikmaken van digitale educatie- en studieapplicaties. Lesroosters zijn eveneens niet beschikbaar, net zoals andere bestanden. Lessen worden momenteel op de ‘ouderwetse’ manier aangeboden, met pen en papier. Goede nieuws is dat de behaalde studieresultaten van de leerlingen niet verloren zijn gegaan bij de aanval. Die staan namelijk op een extern systeem opgeslagen die buiten de school wordt gehost.

Harry de Bruijn, lid van het College van Bestuur, heeft inmiddels meerdere malen verteld dat de impact van de aanval ‘binnen en buiten de school’ voelbaar is. Er wordt met man en macht gewerkt om de systemen weer zo snel mogelijk online te krijgen. De vrees is dat dit echter nog zeker een aantal weken zal duren. “Onze bedrijfskritische systemen hebben wel back-ups gemaakt van bijvoorbeeld financiën en leerlingvolgsystemen, maar het duurt een paar weken om erachter te komen wat we daarvan in de lucht kunnen houden”, zo zei Hans Schutte, voorzitter van het College van Bestuur, onlangs.

Forensisch onderzoek

Cybersecuritybedrijf NFIR voert nog altijd forensisch onderzoek uit naar de aanval. Beveiligingsexperts proberen te achterhalen hoe de hackers de computersystemen zijn binnengedrongen. Ook proberen ze antwoord te vinden op de vraag welke gegevens ze hebben ingezien of gestolen. De scholengemeenschap heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast is er aangifte gedaan bij de politie.

Gisteren meldt ROC Mondriaan dat de aanvallers de buitgemaakte gegevens op internet hebben gepubliceerd. Dat deden ze omdat de school weigerde het gevraagde losgeld te betalen. “In overleg met de autoriteiten waaronder ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap hebben we besloten om geen losgeld te betalen. Omdat wij een onderwijsinstelling zijn die gefinancierd wordt met publiek geld, voelen wij een verantwoordelijkheid om hier op een goede manier mee om te gaan”, zo laat de onderwijsinstelling via een persbericht weten.

Verder meldt ROC Mondriaan dat er onderzoek wordt gedaan ‘naar de precieze aard en omvang van de gepubliceerde data’. NFIR houdt zich daarmee bezig. Dit onderzoek kost tijd, zo benadrukt de school. “Zodra we meer weten over de gepubliceerde informatie nemen we de nodige vervolgstappen en informeren we waar nodig de mensen die het betreft”, zo eindigt de scholengemeenschap haar persverklaring.

Op de FAQ-pagina schrijft de school dat het forensisch onderzoek en de opbouw van de computersystemen ‘een aantal weken’ in beslag zal nemen. ROC Mondriaan belooft dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij het nieuwe systeem. Om ervoor te zorgen dat de lessen zoveel mogelijk gewoon door kunnen gaan, zorgen ICT-medewerkers voor verschillende kortetermijnoplossingen. Eén van de doelen is om ervoor te zorgen dat docenten zo snel mogelijk weer hun laptop kunnen gebruiken om les mee te geven.

lees hier meer over de hack