Wat is `Sexy` in de IT?

Ik werk en praat graag met de jongelui, jonge mensen hebben in mijn ogen echt de toekomst en ik vind het altijd interessant wat hun beweegt en waar ze warm voor draaien. Gelukkig is er wel een klik en mag ik dus vaak meedoen in games sessies, bordspellen, lekker in de achtertuin vuurtje stoken. Toch zo leuk! En met wederzijds respect komen we vaak tot leuke discussies en meningen/visies die we kunnen uitwisselen.

Als je op school geen zin hebt in een toets en je weet waar de wifi aansluiting ongeveer zit…ach… zo gepiept 🙂 En om mijn verhaal dat we de sleutel van de ladenkast met proefwerken voor Geschiedenis hadden weten te bemachtigen en zo voor jaren en jaren aan proefwerken in de omloop hadden, was ook veel plezier. De jeugd verandert dus niet, maar de omgevingsfactoren wel.

Er is aan werk en toekomstperspectief bij de jeugd, ook in de IT geen gebrek en dat weten ze ook! Als ondernemer sta je dan voor best wel een grote uitdaging. Niet alleen hoe trek je dan wel personeel aan.. maar ook hoe zorg je dan dat ze ook blijven. Geld zou je denken: “nou duh…echt niet. Ik ga geen 40 uren werken in de week en ik hoef geen boot, ik huur er wel een als ik eens wil varen.” is onder andere iets wat naar voren komt.

Dit artikel/onderzoek (ICT magazine: IT’ers vrezen toekomstig peroneelstekort) laat zien dat de voor het onderzoek geïnterviewde IT’ers de jongere IT-professionals meer geïnteresseerd zijn in werken in ‘sexy’ IT-specialismes. Denk aan data en kunstmatige intelligentie. Naast de snelle veranderingen binnen IT en het personeelstekort in het algemeen, verwachten ze dat het gebrek aan IT-basiskennis de groei van de sector zal belemmeren. Hierdoor zullen organisaties niet goed mee kunnen komen met de ontwikkelingen, wat ze kwetsbaar maakt voor hackers.

Traditionele IT-rollen zoals netwerk- en systeembeheer of cybersecurity worden over het hoofd gezien. Dit leidt tot een gebrek aan kandidaten voor deze kritieke functies, wat terug te zien is in de vele vacatures die nu al moeilijk vervulbaar zijn.

Dit is ook een van de redenen dat wij overschakelen naar een bredere dienstverlening, wij zien aan onze prospects en klanten dat er steeds meer problemen zijn op de werkvloer. Hierdoor bieden wij ook steeds vaker onze expertise aan op het gebied van monitoring en security, zodat de klant ontzorgd wordt. Dan kunnen hun IT’ers doen wat ze leuk vinden en wij ondersteunen op de zogenaamde minder Sexy` gebieden waar wij gespecialiseerd zijn.

En hoe vinden wij dan onze specialisten zul je je afvragen… daar hebben wij toekomstig dankzij mijn goede band met de jongelui geen enkel probleem mee. Als je weet wat de jeugd drijft en inspireert op werk gebied, willen ze graag bij je werken en blijven ze ook. Ook al is ons vakgebied dan misschien niet echt `Sexy`, wij zorgen ervoor dat we in de aangeboden werkzaamheden en de daarbij behorende beloningen uitblinken. Dat is pas echt `Sexy`!